- Global Voices на македонски - https://mk.globalvoices.org -

Што е хакирање на образованието?

Категории: Латинска Америка, Ел Салвадор, Граѓански медиуми, Образование

Педро Мулер ги изразува неговите ставови [1] за застареноста на училишниот систем, институција за која тој вели дека е наменета за друг историски контекст. Во таа смисла, тој поентира кон две слични, но во истовреме различни, концепти: „да се учи“ и „да се биде образован“:

El educar se va más allá de memorizarse un par de nombres y olvidarlos al siguiente día, consiste en aprender tener la curiosidad de preguntarse qué hay detrás de lo obvio, es adquirir habilidades, ejercitar tu pensamiento lateral un pensamiento divergente o como muchos dicen “fuera de la caja”, educarse también es crear y hacer convertir nada en algo, innovar.

Nosotros aprendemos mejor en grupo es parte de nuestra naturaleza, discutir, pensar y reflexionar sobre un tema en específico sacar conclusiones, como muchos dicen la mejor manera de educarse es aprender.

Да се биде образован е повеќе од запомнување на неколку имиња и нивно заборавање наредниот ден. Тоа е да се има љубопитен ум и да се запрашаме што се крие зад очигледното, тоа е да се здобиеме со вештини, да се вежба паралелното мислење, дивергентно размислување кои многумина го нарекуваат „размислување надвор од кутијата“. Да се биде образован е исто така и да се учи да се биде креативен и иновативен.

Ние подобро учиме во групи; дел од нашата природа е да дискутираме, размислуваме и продлабочуваме на специфична тема и да влечеме заклучоци. Се вели дека најдобриот начин да се стане образован е да се учи.

Мулер ги поканува читателите да го погледнат следново видео на англиски јазик, каде Логан ЛаПлант [2] зборува за концептот на „хакирање на образованието“ или „хакшколување“, што се однесува на процесот на учење како групна активност, врз основа на обиди и грешки, над се, важноста на креативноста.

Продолжете со читањето на написот на Мулер овде [1], или следете го на Твитер [3].

Овој напис е дел од 46от #LunesDeBlogsGV [4] (Понеделник на блогови на ГВ) на 23 март, 2015.