- Global Voices на македонски - https://mk.globalvoices.org -

Европските граѓани повикуваат на заштита на медиумскиот плурализам

Категории: Западна Европа, Источна и Централна Европа, Австрија, Белгија, Бугарија, Велика Британија, Германија, Грција, Данска, Естонија, Ирска, Италија, Кипар, Летонија, Литванија, Луксембург, Малта, Полска, Португалија, Република Чешка, Романија, Словачка, Словенија, Унгарија, Финска, Франција, Холандија, Хрватска, Шведска, Шпанија, Владеење, Граѓански медиуми, Дигитален активизам, Медиуми и новинарство, Меѓународни односи, Политика, Слобода на говор
For updates follow @MediaECI on Twitter and 'like' the Facebook page European Initiative for Media Pluralism. [1]

Веб страната: MediaInitiative.eu [1]. За новости следете @MediaECI [2] на Твитер ‘like’ на Фејсбук страната European Initiative for Media Pluralism [3].

„Европските институции треба да го чуваат и надгледуваат правото на слободни, независни и плуралистички информации“. Ова е цитат од страницата на Mедиумската иницијатива [1] која ја сумира главната идеја која стои зад пан-европската кампања која има за цел да ја поттикне Европската Комисија да воведе Директива која ќе го заштитува Медиумскиот плурализам и Слободата на медиумите. 

Meдиумската иницијатива [1]ја започна Иницијативата на европските граѓани [4] – алатка за партиципативна демократија „која ќе им овозможува на коалициите на граѓанското општество да соберат еден милион онлајн и офлајн потписи во најмалку 7 држави членки на ЕУ со цел да го претстават предлогот пред Европската Комисија, а иститот е формиран врз база на ЕУ Директивата, и има за цел да иницира правни процеси“. 

Петицијата е достапна на 15 јазици и може да се потпише онлајн [5]:

Заштита на медиумскиот плурализам преку парцијална хармонизација на националните правила за поседување на медиумите и транспарентост, конфликт на интересите со политичките канцеларии и независност на телата за надгледување на медиумите. 

Кратко видео кое ја претставува кампањата: