- Global Voices на македонски - https://mk.globalvoices.org -

Видеа кои промовираат толерантност и еманципација на жените во Индонезија

Категории: Источна Азија, Индонезија, Војни и конфликти, Граѓански медиуми, Жени и род, Избори, Младина, Политика, Протест, Религија
A screenshot of the video promoting tolerance in Indonesian society.

Фотографија од видео кое промовира толеранција во индонезиското општество.

Во Индонезија, невладина организација (НВО) создаде неколку видеа [1]преку кои се прикажува нејзиното залагање за мирно решавање на конфликти

НВО „Search for Common Ground“ ги употреби [2] видеата како дел од нивната едукативна кампања за промоција на еманципацијата на жените, толеранцијата и спречувањето екстремизам во индонезиското општество.

Двете видеа се направени со цел [3] „промена на јавните ставови и гледишта за улогата на жената во демократијата, владеењето и лидерството“ и прикажуваат начин на решавање на прашањето за учество на жените во управувањето. Во Индонезија помалку од 20 проценти од избраните лидери, се жени.

Ова видео ја истакнува [4] маргинализацијата на жените во Индонезија и потребата за избирање жени-лидери со цел да се поништат дискриминаторските закони:

За да успее избирањето жени-кандидати, политичките партии мора да создадат услови и да ги поттикнат жените да учествуваат на избори.

Ова видео [5]ги инспирира жените да се вклучат во политиката:

Групата исто така објави  [6]две видеа за толерантност и естремизам.

With the spread of extremist and violent doctrines targeting vulnerable youth, the need for alternative messages to violent intolerance that celebrate Indonesia’s spirit of pluralism and unity in diversity is increasingly urgent.

Со ширењето на екстремистички и насилни доктрини кои се насочени кон ранливата младина, потребата од поинакви пораки кон насилната нетолерантност, која е врежана во духот на плурализмот и еднаквоста во разликите во Индонезија, е сѐ поитна.

Индонезија има најголем број на муслиманско население во светот. Во последните години, имаше бројни судири помеѓу христијани и мусимани, па со тоа се потенцира [7] од потребата за промовирање на толерантност. Ова видео се обидува да одговори на тој проблем [8]:

Друго видео кое ги учи младите да не бидат жртви на екстремистички [9]учења и ставови: