- Global Voices на македонски - https://mk.globalvoices.org -

Видео: Работилница за деца за изработка на видеа без употреба на камера

Категории: Западна Европа, Шпанија, Младина, Образование, Уметност и култура, Филм

marker on film [1]

Маркер на филм

Во Валадолид, Шпанија децата се учат да создаваат филмови без да користат камера. Следат некои од видеата кои го прикажуваат процесот и крајниот резултат на овие работилници.

The Asociación Espacio Rojo [2] (Асоцијацијата Црвен простор) е онаа која ги организира овие работилници и вака тие ја опишуваат нивната визија:

Actualmente, Estamos realizando el Taller ‘Mi primera película’ que es un taller práctico de cine sin cámara. Este taller presenta la forma de hacer cine, películas sin cámaras usando técnicas y soporte cinematográfico como medio de expresión.

Моментално, се спроведува работилницата „Мојот прв филм“, работилница за креирање на филмови без користење на камери. Оваа работилница го покажува процесот на создавање филмови на лента без користење на камери, користејќи други техники и проекции како начин на изразување.

Следува видео [3] со првите филмови создадени од децата:

Во последната работилница, која се случи на 27 декември, децата сликаа на 16 mm филмска лента: потоа сите нивни парчиња беа споени. Во ова видео [4] може да ги видите како работат и како и се воодушевуваат на машината која се користи да се спојат нивните ленти:

Во ова видео [5], може да ги видите децата како се воодушевуваат на нивниот прв филм:

Може да погледнете повеќе видеа од овој експеримент, како и делови од работилницата на Vimeo каналот на асоцијацијата Црвен простор [2].